Een klimaatbestendige tuin voor de familie Keizer

Theo en Mieke Keizer uit Kattenbroek, hebben een mooie nieuw aangelegde tuin. Heerlijk om in te zitten.

Elke Blänsdorf en Anneke Beemer van De Groene Verdieping, zijn tuinontwerpers met aandacht voor het ontwerpen van een klimaatbestendige tuin. Zij vroegen Theo en Mieke of zij hun tuin klimaatbestendig wilde inrichten. En dat wilden zij wel!

 

Anneke en Elke hebben na wat rekenwerk een mooi tuinontwerp gemaakt met allerlei maatregelen om het water in de tuin op te vangen.

 

Anneke: Theo en Mieke Keizer hebben mij in eerste instantie benaderd voor aanpassing van de verouderde beplanting, ze vroegen mij een nieuw beplantingsplan te maken voor de tuin en ook te zorgen voor de uitvoering hiervan. De Griekse uitstraling was een wens van de bewoners, in de kleuren wit, geel en blauw. Ik heb de tuin samen met Mieke Keizer ingeplant.

Elke: We hebben er voor gekozen om het water op te vangen in infiltratiekratten en –blokken. Daar gaat grond overheen en daar kun je gewoon je bestrating of je mooie groene tuin op aanleggen.

 

Het bestaande tuinontwerp is enigszins aangepast, een gezamenlijke klus van Theo, Anneke en Elke…maar niet erg afwijkend van het oorspronkelijke bestratingsplan. Anneke: Een deel van de stenen werd vervangen door (water doorlatend) grind en er kwam ongeveer 3m2 extra groen in de tuin. De grootste verandering zit echter onder de grond: de volledige infiltratie van het dakwater!

Vooral Elke heeft zich bezig gehouden met de berekeningen t.a.v. de infiltratie, dit in samenwerking met Robert Koelewijn van bestratingsbedrijf v. Amerongen (Bunschoten) en Richard Dirne van de firma Hydroblob die ons bijzonder goed geadviseerd hebben! Robert Koelewijn “Wij doen dit wel vaker. Maar dit is de eerste tuin waar al het water dat op het dak valt in de tuin wordt vastgehouden. Een mooi initiatief”.

 

Gezamenlijk zijn we gekomen tot deze oplossing waarin 2 voorbeelden van infiltratie zijn verwerkt. Infiltratie van het dakwater lijkt misschien voor veel tuineigenaren een moeilijke onderneming, maar Theo Keizer zegt nu: ‘gewoon doen! Wanneer je toch al plannen hebt om de tuin aan te pakken, is dit zeker het overwegen waard.’

 

Je ziet er zo niets aan, maar al het regenwater dat normaal via het riool wegstroomt, wordt opgevangen in de tuin. En dat is voor de tuin fijn, het wordt er minder snel droog.

Maar het is ook voor Amersfoort goed. Het klimaat verandert namelijk, er zijn steeds meer flinke regenbuien. Het regenwater stroomt dan via regenpijp en putten naar de riolen. Die kunnen zoveel water niet aan en stromen over. Door het regenwater op te vangen in de tuin, zullen straten en huizen minder snel blank komen te staan.

De Groene Verdieping

‘De Groene Verdieping is het samenwerkingsverband van Anneke Beemer, Elke Blänsdorf en Max Griebling voor het klimaatbestendig maken van particuliere en bedrijfstuinen in de gemeente Amersfoort. Anneke, Elke en Max hebben alle drie een eigen groenbedrijf en bundelen in dit samenwerkingsverband hun krachten.’

Meer informatie vind je op www.degroeneverdieping.nlStadstuintje aantrekkelijk voor dieren

Leusderkwartier

 

In deze stadstuin staan veel verschillende bloeiers en twee boompjes. Fijn om in te zitten en aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels.

 

Allerlei verschillende planten en boompjes

Meer groen en minder tegels

Minder tegels, meer ruimte voor planten & een grintstrookje

 

Tuinvogelconsulent

 

Contactpersoon: Ien Holman
 

Bekijk website

Lustoord klein en fijn

Schothorst

 

Waterfonteintje met steen, veel groen en bloeiende planten voor de bijen en vlinders.

 

Veel groen en afwisselende beplanting

Meer groen en bloeiers, weinig tegels

Waterfonteintje, waterbuffer door veel planten

 

Bloeiende planten voor de bijen en vlinders

Zielhorst

 

Bloembak en potten, bloeiende planten

Veel groen en weinig tegels

Waterbuffer door planten en struiken

 

Intieme groene tuin met wateropvang

Schothorst

 

Bij dit hoekhuis is resultaat van intiemere tuin, meer groen en wateropvang. En toch nog voldoende plek voor parkeren van de auto.

 

Struiken & meer ruimte voor planten

Meer groen en minder tegels

Minder tegels, meer ruimte voor planten & grint ipv tegels

 

Wilde Planten

Soesterkwartier

 

Wij genieten van (bloeiende) planten, kruiden en zelfs ‘n kleine moestuintje. Als erfscheiding: voornamelijk haagbeuken. (1 houten schutting ivm
N-wind).

 

Mix van boom, struiken, veel wilde planten (laag), bolgewassen, een kruidenhoekje en moestuintje

Meer groen + schaduw

Opvang boom, struiken en planten ipv tegels

 

Voortuin Ruigenhof

Zielhorst, Ruigenhof

 

Meer groen, minder tegels

 

 bloembak & meer ruimte voor planten

 meer groen en minder tegels

 minder tegels, meer ruimte voor planten & boomschors ipv tegels

 

Zinnenprikkelend

 

Contactpersoon: Ralph Koridon

 

Bekijk website

Stichting Elisabeth Groen

 

Elisabeth Groen – een stadspark voor en door bewoners. Stichting Elisabeth Groen is verantwoordelijk voor de uitvoering
van het Inrichting en Beheerplan voor een groene inrichting van het ziekenhuisterrein Elisabeth.
De Stichting bestaat uit enthousiaste vrijwilligers. Interesse? klik op de knop “Bekijk website”

 

Contactpersoon: Lia Bouma

 

Bekijk website

Kwekerij van Houtum

 
In ons familiebedrijf werken wij al ruim 20 jaar op ecologische wijze. Dit doen we zonder bestrijdingsmiddelen. We doen dit niet vanuit een economisch perspectief, maar vanuit een logische beredenering dat op die wijze de sterkste en gezondste plant gekweekt kan worden. Op onze biologische kwekerij kweken wij vaste planten in de buitenlucht. Daarnaast is er een ruime selectie van biologische kruiden en rozen. Ook kunt u bij ons terecht voor beplantingsadvies en biologische producten ter verbetering van uw bodem.
 
Contactpersoon: Reinier van Houtum

 

Bekijk website

De zussen van zelf

 

Botanische online woonwinkel met bijzondere illustraties, handgemaakte meubels, Marimo’s, kokedama’s en terrariums.
Zin om je balkon op te fleuren met planten of ander moois? Bezoek onze webwinkel!

 

Contactpersoon: Miranda, Patricia

 

Bekijk website

Charlot Luiting Ontwerp

 

Contactpersoon: Charlot Luiting

 

Bekijk website

Bio kultura

 
Biologisch tuinieren met Bio-Kultura
Wij maken biologische potgrond, tuinaarde en compost met hart voor plant, mens, dier en milieu. Een potgrond om uw planten op het balkon en het terras van de perfecte voeding te voorzien. Een tuinaarde om de borders in uw (moes)tuin op te hogen en om al uw planten in te laten groeien. En een organische mestcompost die u ieder voorjaar over de bodem kunt strooien als voeding voor een heel seizoen.
 

 
Bekijk website

Buitenkans

 

Contactpersoon: Eveline Beukema

 

Bekijk website

Biologischeplanten.nl

 
De biologisch gekweekte vaste planten en kruiden van kwekerij van Houtum zijn ook online te bestellen! Kijk hier rond voor achtergrondinformatie en een overzicht van alle planten en kruiden voor in je tuin of op je balkon. Kom ook eens langs op de prachtige locatie in het Langbroekeweteringgebied tussen Driebergen en Doorn in.
 
Contactpersoon: Marcelle van Houtum
 
Bekijk website

Bewoners033

 

Er komen steeds meer bewonersinitiatieven in Amersfoort. Meer en meer burgers zijn bereid zich in te zetten voor bij voorbeeld de leefbaarheid in hun wijk. Bewoners033 is er onder meer voor bedoeld om al deze initiatieven overzichtelijk weer te geven, per thema en per wijk. Iedereen die bij een initiatief betrokken is of er een start, kan dat op deze site plaatsen, een oproep doen, om steun en vrijwilligers vragen en iets aan de agenda toevoegen

 

Contactpersoon: Lia Bouma

 

Bekijk website

De Buurjongens

 
De Buurjongens worden gelukkig van buiten zijn en zich te laten verrassen door de natuur, hoe klein ook. Hoe diverser de omgeving, hoe meer kans op leuke ontdekkingen. Tegelijkertijd zien we in Nederland zoveel saaie, recht-toe-recht-aan schuttingen dat we dachten: daar is een hele wereld te winnen. Laten we daar eens wat aan gaan doen!
Lees hier het blog van Max

 
Contactpersoon: Maarten Mulder

 

Bekijk website

IVN Amersfoort

 

IVN Amersfoort en omgeving is actief in het gebied Amersfoort, Hoevelaken, Leusden, Woudenberg en Scherpenzeel. Het is ons doel, om zoveel mogelijk mensen de natuurwaarden dicht bij huis te laten ontdekken en beleven. En dat kan al beginnen in een groene, bio diverse en klimaatbestendige tuin. Laat je inspireren door de voorbeelden en mogelijkheden op deze site!

 

Contactpersoon: Ruud Corduwer

 

Bekijk website

Samenspel-Natuurlijk

 
Natuurhealing is een speelse, creatieve werkvorm in de natuur. Je gebruikt al je zintuigen en verbindt je hoofd met je hart en met je handen. Doe je mee? Het brengt je meer voldoening, verbinding, zin, creativiteit, rust, inzicht, meer ruimte in je hoofd en ontspanning in je lijf. Ik heb er veel zin in om je te ontmoeten.
 
Contactpersoon: Magda Bannink

 

Bekijk website

Hooglands Groen tuinen

 

Anneke Beemer van het bedrijf Hooglands Groen tuinen ontwerpt tuinen voor zowel particuliere als bedrijfstuinen. Zij is gespecialiseerd in ontwerp, aanleg en onderhoud van beplantingen. Wil je meer leren over het onderhoud in eigen tuin? Ook dan kan je bij Hooglands Groen tuinen terecht. Meer informatie over tuincoaching en ‘samen tuinieren’ is te lezen op mijn website.

 

Contactpersoon: Anneke Beemer

 

Bekijk website

Molinia

 

Het ontwerp bureau van Elke Blänsdorf is gespecialiseerd in het ontwerp van biodiverse en kleurrijke beplantingen onder ander voor waterberging in wadi’s. De klimaatvriendeljike tuinen van Molinia zijn soortenrijk, insectenvriendelijk en vaak aangevuld met eetbare planten. Molinia kan over alle technische mogelijkheden voor waterberging en infiltratie informeren en adviseren.

 

Contactpersoon: Elke

 

Bekijk website

De Tuintekenaar

 

Contactpersoon: Tim

 

Bekijk website

Waterschap Vallei Veluwe

 

Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor veilige dijken, schoon en voldoende oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater in het gebied tussen IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en Randmeren. Door de afvoer van hemelwater af te koppelen van het riool, komt het schone regenwater niet meer in het riool terecht. Het regenwater komt direct beschikbaar voor uw tuin. Meer weten? Bekijk onze afkoppelfolder: https://indd.adobe.com/view/0df3cec2-f328-409c-ab9e-d7d5ba5518cb

 

Contactpersoon: Dimitri van Dam

 

Bekijk website

Max tuinen

 

Maxtuinen is een allround groenadviesbureau met speciale aandacht voor natuur en klimaat. Hierbij kan het om een enkele vierkante meter gaan of om hectares, en alles daartussenin. Max werkt voor gemeentes, provincies, waterschappen, instanties, organisaties, instellingen, projectontwikkelaars, bedrijven, werkgroepen en particulieren. Specialiteit: de “mission impossible”.

 

Contactpersoon: Max

 

Bekijk website

JetteJ Natuurlijk Creatief

 
Ik ben JetteJ; creatieve en leergierige vrouw met een enorme passie voor tuinen, de natuur en vormgeving.
Met veel liefde en plezier verzorg ik het ontwerp, advies en onderhoud van tuinen en speelnatuur.
 
Contactpersoon: Jette Jongerius

 

Bekijk website

De groene verdieping

 
De Groene Verdieping is het samenwerkingsverband van Anneke Beemer, Elke Blänsdorf en Max Griebling voor het klimaatbestendig maken van particuliere en bedrijfstuinen in de gemeente Amersfoort. Anneke, Elke en Max hebben alle drie een eigen groenbedrijf en bundelen in dit samenwerkingsverband hun krachten.
 
Contactpersoon: Elke, Anneke, Max

 

Bekijk website

Groei&Bloei

 
Houd je van tuinieren en doe je er veel aan om je tuin of balkon steeds mooier te maken? Bij ons kun je kennis opdoen over alles wat groeit en bloeit.

We organiseren allerlei activiteiten, zoals lezingen, workshops en excursies – toegankelijk voor iedereen, met korting voor leden. Ieder jaar is er een voortuinkeuring, een plantenruilbeurs en een open tuinenmiddag.
 
Contactpersoon: Ans van Maanen

 

Bekijk website

Operatie Steenbreek Amersfoort

 
Is jouw tuin of balkon klaar voor het veranderende klimaat? De stortregens die steeds vaker voorkomen en het bestraten van de tuin is geen goede combinatie. Het water stroomt direct het riool in en draagt bij aan overstromingen, maar ook de plantjes komen vaker droog te staan. Operatie Steenbreek promoot de tegels uit de tuin en het groen er in.
 

Contactpersoon: Sandra Sijbrandij

 

Bekijk website

Gemeente Amersfoort

 
In Amersfoort hebben groene verenigingen, ondernemers in het groen, tuinontwerpers, de gemeente en het waterschap hun krachten gebundeld om samen zo veel mogelijk stenen in Amersfoortse tuinen te vervangen door groen of door waterdoorlatende bestrating.
 
Contactpersoon: Brigit Kuipers

 

Bekijk website

Coöperatie 033GROEN

 
Coöperatie 033GROEN werkt aan méér betekenisvol groen in Amersfoort. Zelf aan de slag met een groen project of een idee in jouw buurt? Wij werken samen met bewoners, maatschappelijke organisaties, gemeente en bedrijven. Neem eens een kijkje op onze website en neem gerust contact op!
 

Contactpersoon: Edgar van Groningen

 

Bekijk website

Gefeliciteerd, je staat op het punt om een bijenpakket te bestellen!

 

Geef onderstaand je gegevens op en binnen 2 werkdagen ontvang je van ons de bevestiging van je bestelling en de instructies hoe je je bestelling kunt betalen.

 

Na betaling ontvang je binnen 5 werkdagen van ons een e-mail dat je het pakket op kunt halen. Het pakket ligt dan klaar bij ‘Zussen van Zelf’: Oude Fabrieksstraat 14 (De Nieuwe Stad) Amersfoort.

Bij deze e-mail vind je informatie over hoe je het pakket kunt aanplanten/installeren. Deze informatie ontvang je ook bij het pakket zelf.

 

Wil je graag dat je bestelling bezorgd wordt, geen probleem deze kan tegen een geringe meerprijs geleverd worden. Hiervoor ontvang je apart een offerte.

 

Naam*
E-mail:*
Telefoon:*
-

Wens je hulp of advies bij je bestelling, vink hieronder dan ook de gewenste optie(s) aan. Je ontvangt van ons hiervoor dan een offerte.

Extra opties

Gefeliciteerd, je staat op het punt om een zonpakket te bestellen!

 

Geef onderstaand je gegevens op en binnen 2 werkdagen ontvang je van ons de bevestiging van je bestelling en de instructies hoe je je bestelling kunt betalen.

 

Na betaling ontvang je binnen 5 werkdagen van ons een e-mail dat je het pakket op kunt halen. Het pakket ligt dan klaar bij ‘Zussen van Zelf’: Oude Fabrieksstraat 14 (De Nieuwe Stad) Amersfoort.

Bij deze e-mail vind je informatie over hoe je het pakket kunt aanplanten/installeren. Deze informatie ontvang je ook bij het pakket zelf.

 

Wil je graag dat je bestelling bezorgd wordt, geen probleem deze kan tegen een geringe meerprijs geleverd worden. Hiervoor ontvang je apart een offerte.

 

Naam*
E-mail:*
Telefoon:*
-

Wens je hulp of advies bij je bestelling, vink hieronder dan ook de gewenste optie(s) aan. Je ontvangt van ons hiervoor dan een offerte.

Extra opties

 

Gefeliciteerd, je staat op het punt om een regentonpakket te bestellen!

 

Geef onderstaand je gegevens op en binnen 2 werkdagen ontvang je van ons de bevestiging van je bestelling met de data / tijden wanneer je het pakket kan ophalen (en betalen) bij Ranzijn Tuin & Dier Amersfoort: De Zonnecel 12, Amersfoort.

 

Wil je hulp bij dit pakket of wil je graag dat je bestelling bezorgd wordt, geen probleem dit kan tegen een geringe meerprijs geregeld worden. Hiervoor ontvang je apart een offerte.

 

Naam*
E-mail:*
Telefoon:*
-

Wens je hulp of advies bij je bestelling, vink hieronder dan ook de gewenste optie(s) aan. Je ontvangt van ons hiervoor dan een offerte.

Extra opties:

Gefeliciteerd, je staat op het punt om een schaduwpakket te bestellen!

 

Geef onderstaand je gegevens op en binnen 2 werkdagen ontvang je van ons de bevestiging van je bestelling en de instructies hoe je je bestelling kunt betalen.

 

Na betaling ontvang je binnen 5 werkdagen van ons een e-mail dat je het pakket op kunt halen. Het pakket ligt dan klaar bij ‘Zussen van Zelf’: Oude Fabrieksstraat 14 (De Nieuwe Stad) Amersfoort.

Bij deze e-mail vind je informatie over hoe je het pakket kunt aanplanten/installeren. Deze informatie ontvang je ook bij het pakket zelf.

 

Wil je graag dat je bestelling bezorgd wordt, geen probleem deze kan tegen een geringe meerprijs geleverd worden. Hiervoor ontvang je apart een offerte.

 

Naam*
E-mail:*
Telefoon:*
-

Wens je hulp of advies bij je bestelling, vink hieronder dan ook de gewenste optie(s) aan. Je ontvangt van ons hiervoor dan een offerte.

Extra opties