Een klimaatbestendige tuin voor de familie Keizer

Theo en Mieke Keizer uit Kattenbroek, hebben een mooie nieuw aangelegde tuin. Heerlijk om in te zitten.

Elke Blänsdorf en Anneke Beemer van De Groene Verdieping, zijn tuinontwerpers met aandacht voor het ontwerpen van een klimaatbestendige tuin. Zij vroegen Theo en Mieke of zij hun tuin klimaatbestendig wilde inrichten. En dat wilden zij wel!

 

Anneke en Elke hebben na wat rekenwerk een mooi tuinontwerp gemaakt met allerlei maatregelen om het water in de tuin op te vangen.

 

Anneke: Theo en Mieke Keizer hebben mij in eerste instantie benaderd voor aanpassing van de verouderde beplanting, ze vroegen mij een nieuw beplantingsplan te maken voor de tuin en ook te zorgen voor de uitvoering hiervan. De Griekse uitstraling was een wens van de bewoners, in de kleuren wit, geel en blauw. Ik heb de tuin samen met Mieke Keizer ingeplant.

Elke: We hebben er voor gekozen om het water op te vangen in infiltratiekratten en –blokken. Daar gaat grond overheen en daar kun je gewoon je bestrating of je mooie groene tuin op aanleggen.

 

Het bestaande tuinontwerp is enigszins aangepast, een gezamenlijke klus van Theo, Anneke en Elke…maar niet erg afwijkend van het oorspronkelijke bestratingsplan. Anneke: Een deel van de stenen werd vervangen door (water doorlatend) grind en er kwam ongeveer 3m2 extra groen in de tuin. De grootste verandering zit echter onder de grond: de volledige infiltratie van het dakwater!

Vooral Elke heeft zich bezig gehouden met de berekeningen t.a.v. de infiltratie, dit in samenwerking met Robert Koelewijn van bestratingsbedrijf v. Amerongen (Bunschoten) en Richard Dirne van de firma Hydroblob die ons bijzonder goed geadviseerd hebben! Robert Koelewijn “Wij doen dit wel vaker. Maar dit is de eerste tuin waar al het water dat op het dak valt in de tuin wordt vastgehouden. Een mooi initiatief”.

 

Gezamenlijk zijn we gekomen tot deze oplossing waarin 2 voorbeelden van infiltratie zijn verwerkt. Infiltratie van het dakwater lijkt misschien voor veel tuineigenaren een moeilijke onderneming, maar Theo Keizer zegt nu: ‘gewoon doen! Wanneer je toch al plannen hebt om de tuin aan te pakken, is dit zeker het overwegen waard.’

 

Je ziet er zo niets aan, maar al het regenwater dat normaal via het riool wegstroomt, wordt opgevangen in de tuin. En dat is voor de tuin fijn, het wordt er minder snel droog.

Maar het is ook voor Amersfoort goed. Het klimaat verandert namelijk, er zijn steeds meer flinke regenbuien. Het regenwater stroomt dan via regenpijp en putten naar de riolen. Die kunnen zoveel water niet aan en stromen over. Door het regenwater op te vangen in de tuin, zullen straten en huizen minder snel blank komen te staan.

De Groene Verdieping

‘De Groene Verdieping is het samenwerkingsverband van Anneke Beemer, Elke Blänsdorf en Max Griebling voor het klimaatbestendig maken van particuliere en bedrijfstuinen in de gemeente Amersfoort. Anneke, Elke en Max hebben alle drie een eigen groenbedrijf en bundelen in dit samenwerkingsverband hun krachten.’

Meer informatie vind je op www.degroeneverdieping.nl